Triatlon – en idrett i vekst

Triatlon er, som navnet indikerer, en idrett som kombinerer tre ulike komponenter: svømming, sykling og løping. I den rekkefølgen. Triatlon får stor internasjonal oppmerksomhet, og det er derfor ikke overraskende at sporten er en del av de olympiske lekene. Det var først under OL i Sydney i år 2000 at triatlon debuterte som olympisk idrett, og har siden den gang vært en fast del av sommerlekene. Selv om distansene for hver av de tre disiplinene varierer utenfor OL, består triatlon i OL av 1500 meter svømming, mens syklingen er 40 kilometer og løpingen 10 km.

Triatlon er en relativt ung multisport som nyter stadig større popularitet. I Norge er den også i vekst, noe vi merker på det økende antallet triatlonklubber i landet. Der det i 2013 fantes 80 klubber, var det i 2015 registrert hele 142. Tilbake i år 2000 fikk vi dessuten Norgesmesterskapet. Det er derfor ikke overraskende at andre aktører begynner å legge merke til denne sporten.

Med eget verdensmesterskap, plass i OL, samt den velkjente Ironman-konkurransen blir triatlonen svært populær blant spillselskaper og bookmakere. Når en idrett er i vekst og øker i popularitet, flokker tippeentusiaster seg til nettstedene som informerer om den beste oddsen. Det ligger nemlig potensiale i voksende idretter, noe både tippeselskaper som Unibet og tipperne er fullt klar over.

Triatlon er en spennende sport å tippe på. Fordi den ikke bare har én, men tre komponenter den består av, kreves det god kunnskap om de ulike utøvernes ferdigheter innen både svømming, sykling og løping. Der det innen andre enkeltmanns-sporter som boksing og spydkast bare kreves kunnskap om utøvernes ferdigheter innen ett felt, må man gjøre et mer omfattende dypdykk for å vite nok om utøvernes faktiske sjanse til å vinne. Dette gir den smarte tipperen en fordel. Sikre utfall forekommer vanskelig i en så allsidig idrett, noe som bør motivere en til å gjøre litt etterforskning.

Som tidligere nevnt, var det i år 2000 at triatlon ble innlemmet i de olympiske leker. 52 menn og 48 kvinner deltok i separate konkurranser. I OL i Athen i år 2004 var det også 100 deltakere, men denne gangen med helt likt antall kvinner og menn. I Beijing 2008, så vel som i London 2012, hadde antallet økt til 55 kvinner og 55 menn. Samme antall og kjønnsfordeling var med i Rio de Janeiro i 2016.

Å drive triatlon krever svært mye av en. Det stilles høye krav til fysisk form og teknikk. Selv om ikke alle konkurranser følger den samme totale distansen mellom de tre disiplinene som gjelder i OL, bør seriøse utøvere belage seg på 3-12 treningsøkter hver uke. Det er også viktig å balansere hvor mye en skal trene på svømming vs. sykling vs. løping. Det stilles dessuten krav til utstyr. Det kreves selvsagt ulikt utstyr i de ulike disiplinene, men generelt sett bør man ha en tettsittende triatlondrakt som lett kan transportere svette. For svømmingens del bør man ha en tettsittende våtdrakt, en badehette og svømmebriller. Når det gjelder syklingen trenger man sykkelsko (gjerne trisykkelsko), en hjelm som er godkjent, en sadelveske med nødvendige reservedeler, rikelig med vann, og selvfølgelig en passende sykkel. For å gjøre syklingen lettere bør man ha et sitteinnlegg. Energibarrer anbefales også for lengre distanser. Til sist: for løping trengs selvfølgelig joggesko som passer for deg, og strømper som er gode å løpe i.