Det er ikke alle som liker klatring i stupbratte fjell. Det er både alt for høyt oppe og alt for tungt. Det er ikke en god tur-opplevelse for alle. Men det går an å komme seg trygt opp i fjellveggen uten å måtte klatre for mye. Her skal vi se på den ganske ukjente fjellvandringen jernveien, eller via ferrata som det er bedre kjent som.
Hva er jernveier? Jo, jernveiene går ofte i bratte fjellvegger og er små stier som slynger seg oppover mot gitte punkt. For sin egen sikkerhet går det en stålwire langs ruten, som man kan feste seg til med sikkerhetsutstyr. På denne måten kan man starte lavt i terrenget og gå oppover og havne oppe på fjellet til slutt.
Via Ferrata i Norge
Det fins flere jernveier i Norge, og noen av dem er ganske så spektakulære. Det gir uttrykket outdoors activities en ny dimensjon.
Ta for eksempel Munkstigen på Fosenhalvøya. Denne klatreturen er omtrent en kilometer lang og de fleste bruker i overkant av tre timer på turen opp til toppen. Turen er delt opp i to ruter, og man kan snu dersom man ikke vil prøve seg på del 2. Derimot må man gå til toppen om man starter på denne delen. På toppen av Munken ser man rett inn på Munkholmen og Nidarosdomen, på den andre siden av fjorden. Skal man gå Munkstigen, kan man ta ferga fra Flakk til Rørvik, og kjøre FV 755 i rundt 15 minutt.
Stryn er kjent for sine bratte fjell og høyreiste fotballspillere. Men Loen via ferrata er ikke like kjent. Her kan man gå en av landets mest utfordrende jernveier hvor man ender opp over 1000 meter over bakken. Den første delen er en gåtur opp 400 meter, deretter går turen i stålwire opp mot toppen Hoven.
Det fins enda flere tøffe via ferrata i Norge. Sjekk om det fins en i ditt nærområde.